• yıllarca "osmanlı" ifadesini duyar duymaz titreyerek zevke gelen şahsımı bir anda dumura uğratan sorunsaldır.

    evet, avrupa çılgınlar gibi gelişirken osmanlı'nın ne yaptığını meb müfredatındaki herhangi bir kitapta bulamadım. sonra madir kısıroğlu, ustafa marmağan, şahmet imşirgil'in kitaplarına baktım. bol bol gaz dışında bir şey yok. ülkenin gaz ihtiyacı bu kitaplardan karşılanabilir, onu farkettim. bir de, cumhuriyete lanet okumaları yok mu... sanki osmanlı çok iyi bir haltmış da, cumhuriyeti beğenmiyor andavallar.

    neyse efenim. bizim sultanlar bir gecede 19 kardeşini katlederken elin kafir almanyası'ndan şu bilim adamları ve yazarlar çıkmış: luther, hegel, kepler, leibniz, alexander von humboldt, koch, planck, goethe, schiller, hoffmann, heine, nietzsche, marx, mann, kafka, brecht...

    sonra bakıyorum kafir fransa'ya, bizim sultanlar haritacı piri reis'i, şair nefi'yi katledip rasathaneleri dine aykırı olduğu için havaya uçururken, onlar da şunları çıkarıyormuş: descartes, pascal, laplace, lavoisier, ampère, pasteur, curie, becquerel, fermat, montaigne, racine, perrault, voltaire, hugo, dumas, verne...

    sonra döndüm ve dedim ki, ulan garblı kafirleri geç sen. kuzeyli kafirlere bakayım, döndüm rusya'ya: lomonosov, mendeleev, lobachevsky, borodin, pavlov, tsiolkovsky, pushkin, lermontov, dostoevsky, tolstoy, chekhov, gorky...

    artık osmanlı dendiğinde titreyerek ıslanmayacağım arkadaş. bir bize bak, bir de elin almanına: görsel
  • ekonomisi haraç ve tarıma bağlı olan ülkeyle ilgili sorunsaldır.

    belli süre benzerimiz olan rusya bile bizi solladı geçti.

    osmanlı diye ciyaklayanlara sorulması gereken soru.
  • osbir derdim ama öyle harem dururken bunu yapmamışlardır. sorunun cevabı sefa p*zevenkliği ve durmaksızın, aralıksız, limitsiz seks.
  • celali isyanları,safevi savaşları ve basiretsiz amirallerle, paşalarla uğraşıyordu.
  • cevabı birazda osmanlı hanedan/yönetim sisteminde saklı olan sorudur.

    osmanlı dışardan cariye alması ve ülkede başka güçlü bir beylik, aile vs oluşmasına izin vermeyerek yani bir nevi soylu/aristokrat sınıfını engellemiş, olanı da kaderi parmağının ucunda, 2 dudağı arasında kişiler olarak dizyn etmiştir. bunu yararları elbette vardı ama zararları da vardır.

    avrupadaki gelişme bu soylu kesimin kolonilerden gelen zenginlikle eğildiği konulardır. kimi bilim adamı, kimi kaşif, kimi sanatçı olmuş, kimide bunlara fon sağlamıştır.

    ağzı süt kokan, çakma osmanlı torunu tarihçi özentisi fesli veletler 'cumhuriyetttt araba yapamadı' derken esas sorun burada bizim araba yapamamız değil, avrupada bunların 200 sene önce başlamış olması ve bunu yapanların ya soylu ya zengin tüccar ya da onların fonladığı kişiler olması ile alakalı. avrupada hala seceresi 300-400 sene önceye dayanan aileler ve onları nsoyluluk veya ticaretle kurdukları bir nevi hanedanları hala devam ediyor. geçmişte osmanlıda böyle 1 aile gösteremezsiniz.

    osmanlı zaten 1800lerde savaş gemilerini ingiltere'ye sipariş ediyor, silahları fransa ve almanyadan alıyordu... yahu o çanakkaleyi geçilmez yapan krupp toplar bile alman malıydı . adamların şirketinin kuruluşu 1800. o yıllarda anadoluya çivi çakamıyordu osmanlı.
  • tüfeğin yaygınlaşması ile birlikte göçebeler yerleşiklere karşı savaş üstünlüğünü yitirdi ve türkler göçebeliği bırakıp tarım toplumuna geçiş yapmaya başladı. modern avrupa halkları ise zaten ms400’den beri yerleşik hale gelmiş, zenginlik biriktiriyordu.

    yarışa şimdi başlayan ile 1000 yıl önce başlayan hiç bir olur mu?

    osmanlı bünyesindeki türkler ilerledi mi? ilerledi.

    sorun, aralarında 1000 yıl olan türkler ile avrupalıları aynı anda yarışa başlamışlar gibi görmenizden ileri geliyor. tarih kitapları size sanki osmanlı türkleri ile avrupalılar aynı teknoloji seviyesindeymiş izlenimi veriyor. sizi yanıltan bu. oysa osmanlı’nın tüm teknolojisi ya devşirmelerden ya da türk-dışı yerleşik halklardan geliyor. yarışa 1000 yıl geriden başladığımızı kimse söylemiyor.

    mesela avrupa sokağa sıçıyordu diye aşağılanır. türklerde böyle bir sorun yoktu. çünkü türklerde sokak veya şehir yoktu daha. olaya bir de bu yönden bakın.
  • seks-i cima eyliyordu.
  • rasathaneyi meleklerin bacakları röntgenleniyor diye yıkmak, ingiltere'den hediye gelen otomobili (tersine mühendistlikle aynısını yapmaya çalışmak yerine) şeytan icadı diye denize atmak, kanat takıp uçan hezârfen ahmed çelebi'yi sürgün etmek gibi boş işlerle uğraşarak sanayii devrimini kaçırınca böyle anası sikildi. matbaa bile osmanlıya 250 yıl sonra geldi, geldikten 300 yıl sonra bile toplasan 10 kitap basılmadı. geldi geldiğiyle kaldı.

    100 yıl önce bala göte ilerlemiş olan tc'de şimdi tam gaz gerilemeye çalışıyor. arabistan bile ilerlerken biz antik arabistan olmaya çalışıyoruz. antip arap seviciliğimizi kimse test etmesin!!!
  • osmanlı devleti'nin gelişmesi için mücadele eden fatih sultan mehmet gericiler tarafından öldürüldü. ama yaşamı süresince osmanlı devleti'ne çağ atlattı.

    osmanlı devleti'nin gelişmesi için mücadele eden iii.selim gericiler tarafından öldürüldü.

    osmanlı devleti'nin gelişmesi için mücadele eden ii.mahmut yaptığı yeniliklerle osmanlı devleti'nin yıkılmasını uzun süre ertelemeyi başardı. ii.mahmut'u öldüremeyen gericiler kendisine gavur sultan lakabını taktılar.

    osmanlı devleti'nin gelişmesi için mücadele eden mustafa kemal atatürk osmanlı devleti'ni kurtaramadı ama yerine türkiye cumhuriyeti'ni kurarak ve gerekli devrimleri yaparak osmanlı devleti'ni yıkan gericilerin türkiye cumhuriyeti'ni de yıkamaması için elinden geleni yaptı.

    gördüğünüz gibi bugün osmanlıcı maskesi takınan gericiler türkiye cumhuriyeti'ni yıkmak için nasıl mücadele ediyorlarsa, zamanında da osmanlı devleti'ni yıkmak için öyle mücadele etmişlerdir. bunlar osmanlıcı falan değil, osmanlı devleti'ni mahveden gericilerdir.
  • osmanlı'da takiyüddin mehmet efendi vardır. kendisi bir gözlemevi kurmuştur. bu gözlem evinin yıkılma hadisesini okursanız eğer osmanlı'nın neden yıkıldığını anlarsınız. bu örneklerden sadece biridir.
hesabın var mı? giriş yap